Beköszöntött a Kialvatlanság kora?

Március 17-én immáron 12. alkalommal került megrendezésre az Alvás Világnapja a Magyar Alvás Szövetség rendezésében. A Magyar Tudományos Akadémián megtartott konferencián a szakma elismert alakjai adtak elő, köztük a Fusion Vital alapítója és egyben a Magyar Alvás Szövetség alelnöke, Vada Gergely. Az eseményen továbbá a Sleepfriendly program részeként elismerésben részesültek azok a piaci szereplők, akik az elmúlt évben az alváskultúra területén a legkiemelkedőbb munkát végezték.

A Szinapszis kutatásából kiderült, hogy az emberek többsége úgy gondolja, hogy képes felismerni, ha gondja van az alvással és szeretne is tenni ez ellen. Ennek megfelelően a lakosság több, mint 20%-a szed rendszeresen elalvást segítő készítményeket. Dr. Késmárszky Róbert szerint az alvási higiéné rendezésével kellene kezdeni, vagyis első lépésként egy minden szinten optimálisnak mondható életvitelt szükséges kiépíteni.

“Mostanra a magyar lakosság 40%-a gyenge alvás mutatókkal rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy a kívánatos 85%-os alvás hatékonyság helyett csak 57% az éjszaka mért feltöltődés mértéke, és ez az arány már évek óta nem javul” – számolt be a friss adatokról a Fusion Vital alapítója. Vada Gergely mindezen felül saját kutatáson keresztül mutatta be a pozitív gondolkodás alvásminőségre gyakorolt hatását. A testszenzoros méréseknek köszönhetően kimutatható, hogy egy újfajta módszertan segítségével és a figyelmünk átállításával átlagban már akár 10-15%-kal tudunk javítani az alvásminőségen.

A konferencián többek között még a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézete, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet és az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet képviselői számoltak be a legfrissebb, alvásminőséget érintő kutatási eredményeikről.

Egyértelmű, hogy az alvászavarok a COVID, a háborús konfliktusok és jelenlegi gazdasági helyzet következtében egyéni jelenségekből társadalmi problémává váltak. A kérdés már csak az, hogy tudunk-e reagálni erre és megtalálni a számunkra legjobb megoldást.

Szólj hozzá!