Technológia

Technológiai megoldásunk háttere

Technológiai partnerünk a finn Firstbeat Technologies több mint két évtizede foglalkozik az egyének szervezetére ható terhelés és a rekreációs képesség összefüggéseinek kutatásával. Jelenleg világelső a pulzusvariancia alapú elemzésekben, egyedi és professzionális módon képes kimutatni és megjeleníteni a szervezetet ért stresszt, feltöltődést, fizikai aktivitás és alvásminőséget.

Mi az a pulzusvariancia?

pastedGraphic.pngA pulzusvariancia (más néven szívfrekvencia-variabilitás) a szívdobbanásaink változékonyságát jelenti. Vagyis hogy a szívdobbanásaink között eltelt idő mennyire tér el egymástól. Ez a változékonyság az autonóm idegrendszer szimpatikus, illetve paraszimpatikus ágainak aktivitása függvényében folyamatosan változik és megmutatja azt, hogy a testünk milyen üzemmódban működik éppen. A testünk bármilyen belső- vagy külső inger (stressz) hatására kimozdul az egyensúlyi állapotából (homeostasis) és a túlélésért küzd. Az idegrendszerünk szimpatikus ágának működési célja az energia mobilizálása, ennek érdekében több szervünket, így a szívünket is munkára fogja (= szívműködésünk felgyorsul, pulzusunk növekszik). A veszély csak akkor szűnik meg számára, ha visszaállította az egyensúlyi állapotba. Az idegrendszerünk paraszimpatikus ágának működési célja az energia konzerválása (regeneráció), ennek érdekében a legtöbb szervünk működése egy energiatakarékosabb üzemmódra vált (= szívműködésünk lelassul, pulzusunk csökken).Vagyis a pulzusvariancia a szívdobbanásainkon keresztül a testünk alkalmazkodóképességét mutatja meg. Minél egészségesebb a testünk, annál könnyebben alkalmazkodik a változásokhoz. Tartós terhelés alatt a szervezetünk azonban rendszerint egyre lassabban képes alkalmazkodni a külső- vagy belső környezetének változásához.

A pulzusvariancia szintünk alakulásának folyamata tehát elárulja számunkra többek között, hogy 

  • mennyire képes a szervezetünk fenntartani a belső egyensúlyát,
  • milyen állapotban van az immunrendszerünk
  • van-e energiatartalékunk nem várt, extra stresszhelyzetekre
  • mennyire hatékony a szervezetünk regenerációs képessége
  • mennyire monoton rajtunk a nyomás
  • milyen aktívak a szervezetünkben zajló gyulladási folyamatok
  • hatékonyan működnek-e a regenerációs folyamataink (pl hogyan alszunk).

A tudatos életmódnak ma már része a rendszeres pulzusvariancia szint követés.

MIÉRT HASZNOS MÉG A PULZUSVARIANCIA?

Segít rálátni a szervezetünket érő STRESSZre (amikor az egymást követő szívdobbanások között eltelt idő (pulzusvariancia) lecsökken), a helyreállítási folyamatokat meghatározó REGENERÁCIÓra (amikor az egymást követő szívdobbanások között eltelt idő (pulzusvariancia) akár jelentősebb változékonyságot is mutat) illetve az egészség megőrzéséhez és fejlesztéséhez szükséges FIZIKAI AKTIVITÁSra (amikor a megemelkedett légzésszám mellett az egymást követő szívdobbanások száma (pulzusvariancia) lerövidül).

Ezen folyamatok beazonosításával képet kapsz arról, hogy a szervezeted mikor, meddig, mivel és milyen intenzíven dolgozik.

MIÉRT LEHET EZ HASZNOS SZÁMODRA?

A pulzusvariancia értékeket a Firstbeat egyedülálló algoritmusával kombinálva egy jól vizualizálható riportot kapunk eredményül, melyből nemcsak a test reakciója, hanem annak intenzitása is jól látszik.

Ha többet akarsz megtudni az elemzésről, nézd meg Életmód felmérésünket, illetve teljes portfóliónkat, ahol nemcsak a riportra, hanem a nyersadatokra alapozott egyéb termékeket is találsz.

A Firstbeat technológiáját világszerte már több, mint ezer professzionális sportcsapat, több ezer nagyvállalat és több millió egyéni felhasználó használja teljesítményfejlesztésre, életmód váltásra, egészségének és jó közérzetének fenntartására, életcéljai fenntarthatóságára.

Tekintsd meg a Firstbeat videóit, illetve bővebb információért látogass el honlapjára!

ITT teljes részletességben megtalálod a Firstbeat publikációit és tanúsítványait is.

Ezek is érdekelhetnek:

Kutatás + Fejlesztés

Egyetemekkel, Honvédelmi- és Rendvédelmi szervekkel közösen kutatjuk és fejlesztjük eszközeinkkel a teljesítmény, stressz és bevethetőség állapotait.

Életmód Felmérés

Testszenzoros Életmód felmérésünk segítségével láthatóvá válik a napi stressz reakciók hatása, elemezhető az alvásminőség és a fizikai aktivitás, fejleszthető a rezíliencia