Ezért alszunk novemberben a legrosszabbul – így javíthatsz rajta!

Este becsukod a szemed,  elalszol, másnap reggel ébresztő órára vagy anélkül kinyitod a szemed: ismét túl vagy egy újabb alváson. A kérdés az, hogy vajon minden éjszakai alvásunk ugyanolyan, vagy van, amikor kifejezetten gyengébben regenerálódunk? Néha érzed is, hogy fáradtabb vagy a szokásosnál. Min múlik mindez?

Az éjszakai alvás során nagyon sok életfunkciónkban, szervrendszerünkben történik változás, megújulás. Többek között az agyunk ilyenkor takarítja ki az aznapi történéseket és építi be a memóriába. Ilyenkor méregtelenít a májunk, ilyenkor indul be a növekedési hormon a sejtjeinkben, és az idegrendszerünk is ilyenkor próbálja a napközbeni stresszt kipihenni. A regenerációs folyamatunkat nagyon erősen befolyásolja az, hogy mi történik velünk az alvás előtt, hogy milyen életvitelt folytatunk, mennyire vagyunk egészségesek, milyen aktívak voltunk aznap, és ezek a faktorok nem csak egyénenként, de ugyanazon személynél napról-napra is eltérnek egymástól.

Mégis van néhány, szinte mindenkire jellemző hatás, ami miatt bizonyos időszakokban szinte mindannyian rosszabbul alszunk.

A Fusion Vital már 10 éve folyamatosan monitorozza a magyarok alváshelyzetét, mégpedig objektív, tudományos alapokon álló testszenzoros mérőeszközökkel, mutatjuk az egyes hónapokban mért alvásminőséget:

Forrás: Fusion Vital testszenzoros alvásmérések, N: 15700

Novemberben rosszul alszunk.. Miért?

Ha az év 12 hónapját nézzük, akkor a lista aljára a november kerül, ezzel elnyerve a legrosszabb alvás hónap-díját. Az egyik kiemelt ok, amiért a novemberünk ennyire gyengére sikeredik, az nem más, mint az őszi óraátállítás.

Az óraátállítás megzavarja a cirkadián ritmusunkat

A cirkadián ritmusunk, amit követve a leginkább pihentető, természetesen mély és regeneráló az alvásunk amúgy is rengeteg kihívással néz szembe a mindennapokban: keveset vagyunk természetes fényben a levegőn, sokat kütyüzünk, rendszertelenül eszünk, alszunk. stb, amik mind károsan hatnak, eltérítenek minket az ideális, saját cirkadián ritmusunktól. Ehhez jön ilyenkor még egy  kisebbfajta sokk is a szervezetünk számára ősszel (és tavasszal is) az óra 1 órával előre- vagy hátra állítgatása, amit napokig, vagy akár hetekig is tarthat, míg megszokunk – és addig bizony kénytelen vagyunk alvásminőség romlást is elkönyvelni magunknak…

Novemberben ráadásul:

Sötétebb és hidegebb van

A novemberi hónap rövidebb nappalai és hosszabb éjszakái negatív hatással van ránk. A kevesebb napfény befolyásolja a melatonin termelését, ami az alvás-ébrenlét ciklusunkat szabályozza. Ezen felül a hideg idő kedvezőtlenül befolyásolhatja a hangulatot és az energiaszintet, ami közvetetten az alvási szokásokra is hatással van.

Kevés a pihenés és felhalmozódik a stressz

Távol vagyunk már a nyári pihenősebb időszakoktól, a munkahelyeken gyakori “év végi hajrá” csúcspontra járatja a szervezetünket. Sok stressz gyülemlik fel a napjainkban, ami ráadásul megjelenik az éjszakánkban is: alvás közben is stresszt okozva!

Az ünnepek meg még csak közelednek, ez most inkább csak nyomás rajtunk: vajon hogyan “érünk oda” a karácsonyfa alá, mi lesz az ajándékokkal, hogyan egyeztessük össze a munka lerakását az év végi szabik előtt: ezekkel szép fokozatosan nő a stressz szintünk, ahogy kanyarodunk a decemberre.

Kevesebbet mozgunk  a szabadban

A hideg idő beköszöntével egyre több szabadidős sport, mozgás lehetőség válik nehézkessé, kevesebben futnak, kocognak, sétálnak az esős, csípősen hűvös napokon, pedig ezek sokaknak jelentenek pozitív löketet a jó alvásminőség érdekében.

Mit tudunk tenni magunkért, tippek a jobb novemberi alvásért:

  • Figyelj a napsütéses időszakokra, és alakítsd úgy a napodat, hogy ilyenkor próbálj meg több időt tölteni a szabadban, ezzel segítve a szervezeted természetes alvási ritmusát.
  • A rendszeres testmozgás létfontosságú. A fizikai aktivitás nem csak hogy fáradttá tesz, de javítja az alvás minőségét és segít leküzdeni a stresszt.
  • Alkalmazz relaxációs technikákat, mint a meditáció, a légzőgyakorlatok, vagy a jóga. Ezek segítenek ellazulni és nyugodtabb alvást biztosítanak.
  • Korlátozd az elektronikus eszközök használatát este. A képernyők kék fénye gátolhatja a melatonin termelődését, ami nehezíti az elalvást.
  • Kerüld a koffeint és az alkoholt este. Ezek az anyagok megzavarhatják az alvási ciklusodat és ronthatják az alvás minőségét.
  • Ha érzed a mindennapokban a stressz nyomását: próbálj meg időt szakítani a pihenésre, és beszélgetni másokkal a gondjaidról. A stressz csökkentése kulcsfontosságú a nyugodt alvás érdekében.

Az alvás javításának személyre szabott módja

A minket érő általános hatások és széles körben alkalmazható fejlesztési technikák mellett fontos azt is figyelembe venni, hogy az életvitelünk, a napi tevékenységeink és az alvás mintázatunk is egyedi. Ha szeretnéd megtudni, hogy neked konkrétan mit érdemes tenned a stressz csökkentése, az aktív életmód és az alvás minőségének fejlesztése érdekében, akkor mérd meg magad és tudd meg: mivel tudsz leginkább javítani a helyzeteden.

Megéri foglalkozni az alvásunkkal!

Novemberben különös figyelmet kell fordítanunk alvásunkra, a hideg és sötét hónapokban fontos, hogy tudatosan törekedjünk a pihentető alvásra. A fenti tippek segítségével javíthatod alvási szokásaidat és jobban érezheted magadat ebben a kihívásokkal teli időszakban. A jobb alvás pedig növeli napi teljesítményedet, jobban érzed magad, és az ünnepi rohanás helyett fokozatosan lassulva az év végi szabit is jobban fogod élvezni..

Jó pihenést, minőségi regenerációt!

Szólj hozzá!