A kánikulában is lehet pihenni!

Blogbejegyzésünkből megtudhatod, hogy mire érdemes figyelni ha hatékonyan szeretnél pihenni nyáron:

Nyáron, mikor a hőmérséklet tartósan magas tartományokban tanyázik, extra terhelést kap a szervezet, ami különösen az idősekre van nagy veszéllyel, de igazából mindenkinek megnehezíti a regenerációját. Összeszedtünk néhány hasznos tippet ami segíthet nemcsak elviselni a hőséget, de a szervezetünknek is extra támogatást ad hogy a lehetőségekhez mérten még így is hatékonyan tudjunk pihenni.

Este a sötét és hűvös a barátunk

A fény és a meleg kéz a kézben járnak, ezért inkább sötétítsük be napközben a helységeket, különösen ahol alszunk, ráadásul még sokkal több energiát is fogyasztunk ha vissza kell hűtenünk egy helységet klímával. A melatonin nevű hormon ami segít az alvásunk szabályozásában akkor kezd termelődni, mikor szemünk sötétséget érzékel, így a sötétítésnek nagyon fontos szerepe van a pihenésünkben is.

Csökkentsük a világítást, használjunk kevesebb izzót, dupla előny: egyrészt a kevesebb fény segít az alvásunkban is, másrészt így kevesebb hőt termelünk a lakásban – tehát ezzel is hozzájárulunk a megfelelőbb alvási hőmérséklethez. Ugyanígy duplán hasznos ha kevesebb elektronikai eszközt (számítógép, TV, stb.) használunk este, kevesebb hőt termelünk és javítjuk az alvásunk minőségét is ha nem “kütyüzünk”!

A pihentető alváshoz hűvös körülményekre van szükségünk, különben nehezebben alszunk el, és forgolódunk a melegben. Ha nem tudjuk a teljes lakást sötétben és hűvösben tartani, akkor ezekre a napokra akár át is szervezhetjük a helységek beosztását, inkább “költözzünk be” éjszakára a hűvösebb szobákba vagy ha a klimatizáltság nem teljeskörű a lakásban akkor inkább válasszunk le pld pokróccal, ágytakaróval kisebb, hűthető alvóhelyeket magunknak.

Lefekvés előtt egy hideg vizes zuhany segíthet lehűteni testünket, használjuk a kinti hűvösebb levegőt is ezzel párhuzamosan: egy gyors kereszthuzat felfrissíti a levegőt a hálószobában. Kipróbálhatjuk azt is, hogy az ágyneműnket lefekvés előtt berakjuk egy időre a hűtőszekrénybe, legalább az elalvásban segíthet egy ilyen praktika.

Edzeni csak okosan!

Bár ebben a nyári lelassult állapotban néha megmozdulni sincs kedvünk, azért a napi 20-30 perces mozgást ilyenkor se hagyjuk ki, csak tudatosan figyeljünk a körülményekre! A legjobb ha a kora reggeli, még hűvösebb időben választunk valamilyen szabadtéri mozgást, vagy késő délután, mikor már enyhült a nyomás a levegőben. A meleg extra terhelést ró a szívünkre, ami szaporább pulzust eredményez, ha ilyenkor megszokásból edzünk akkor kellemetlen meglepetésekben lehet részünk, akár gyengeség, eszméletvesztés, hőguta is előfordulhat ha nem figyelünk oda magunkra. Kánikulában máshogy működik a regenerációnk is, hagyjunk több időt a szervezetünknek a pihenésre az edzések között!

Vízzel hűsítsünk!

Fogyasszunk megemelt mennyiségben vizet (nem csak edzések közben, de általában is ebben az időszakban) hogy elkerüljük a szervezetünk dehidratált állapotát. Az alkoholos italokkal különösen óvatosan próbáljuk “hűteni” magunkat, főleg este jobb, ha nem fogyasztjuk ezeket mert közvetlenül rontja az éjszakai alvásminőségünket.

Összességében az is igaz, hogy még a napközbeni kánikulát is könnyebb úgy átvészelni, ha tudatosan figyelünk az éjszakai regenerációnkra ilyenkor, mert a hogy felkészülten, jobb állapotban nézzen szembe a megnövekedett hőmérséklet élettani kihívásaival!

Szólj hozzá!