A homeworking Top3 élettani hatása

Az otthoni munkának meglepően hasznos élettani hatásai is vannak

Kényszerből vagy praktikus megfontolásokból mostanában sokan állnak át távoli munkavégzésre. Azok számára, akik most még szokják az új munkavégzési formát (de talán a gyakorlott homeworker-eknek is jó megerősítés lesz mindez), álljon itt néhány objektív adat arról, hogyan hat az egészségünkre az otthoni munkavégzés. A Fusion Vital testszenzoros mérésekkel követi az emberek napjait, az apró készülékek rögzítik és elemzik a testünk üzeneteit, hogy megfejthessük, hogyan hatnak ránk az életünk eseményei. Most találomra összeszedtünk néhány olyan esetet, amelyekről biztosan tudjuk, hogy amikor az illető a készüléket viselte, akkor otthonról dolgozott és megnéztük, mit üzennek az adatok az otthoni munkavégzéssel járó napokról. Természetesen gyakorlott homeworker-ek eredményeit vizsgáltunk, nem pedig olyanokat, akik esetleg még azon izgulnak, működik-e a technika vagy azon stresszelnek, hogyan érik el a benti hálózatot. Az eredmények ugyan nem reprezentatívak, de arra jók, hogy tudatosítsák az otthonról dolgozás néhány alapvető pozitív hatását. Hogyan alszunk, mennyire stresszelünk és vajon milyen aktívak ezek a napok?

MELYIK A STRESSZESEBB? A munkahelyi stressz kitettség hatásáról nem kell hosszan értekeznünk, az már  érdekesebb, hogy találomra kiválasztott résztvevőinknél a homeworking-es napokon a napközbeni (munkaidőhöz kapcsolódó) stressz átlagosan 30%-kal alacsonyabb volt, mint amikor az illetők a munkahelyükön dolgoztak. Az otthoni munkafeladatok általában jóval kevésbé viselték meg a résztvevőket – talán mert maguk választhatták meg az azokra fordított időt, esetleg a munkafeladat jellegét is és a szüneteket is jobban tudták tartani. Nem beszélve a nyugodtabb munkakörülményekről… Mini kutatásunk eredménye szerint a homeworking-es munkanapon kb. egyharmadával kevesebb stressz ér bennünket, mint általában.

9 és fél órás irodai munkaidő (felső ábra) alatt a piros színnel jelölt stressz dominál, rövid regenerációs időszakok (zöld szín) azonban itt is megfigyelhetőek. Maga a stressz nem annyira erős, viszont órákon keresztül jelen van. A zölddel jelölt 30-40 percnyi regenerációs szakaszok egyébként délelőtt egy munkamegbeszélést, délután pedig egy ajánlatírást takarnak.

Ezzel szemben ugyanennek az illetőnek a homeworking-es napján (alsó ábra) még a munkával töltött órákban is a regenerációt jelentő időszakok a hangsúlyosabbak.  Ezen a napon a zöld színek alatt telefonos és skype-megbeszélések futnak ügyféllel és kollégákkal felváltva – egyetlen kivétel 3 óra felé egy 20 perces szunyókálás. Ebben a példában annak ellenére alacsonyabb a homeworking napi stressz-kitettsége (39% vs. 66%), hogy az illető az otthoni munkanapján ráadásul másfél órával hosszabb munkaidőt (11 óra) regisztrált, mint a munkahelyén. És ez még nem minden! Úgy tűnik, a homeworking-es munkanapokat követő éjszakai alvásunk messze sokkal pihentetőbb: az otthoni munkavégzést követő éjszakánkon kb. 40%-kal jobb alvásminőséget mértünk, mint a hagyományos munkanapok éjjelein. Összegezve: példáinkban az otthoni munka stresszterhelését jóval kevésbé érzi meg a szervezetünk és utána pihentetőbben is alszunk. E két hatás összeadódása azt jelenti, hogy egy homeworking-ben töltött nap után igen produktívak a következő munkanapunk kilátásai!

PASSZÍVITÁS-E? Sokaknak talán az a képzete lehet, hogy az otthoni munkát a heverőn ölünkbe tett laptop feletti szundikálás jelképezi. Homeworking-es napjaink kötetlenebb időbeosztása illetve az utazásra fordított időnk felszabadulása azonban egy másik jótékony élettani hatással is együtt járhat. Míg a hagyományos munkanapokon szinte teljesen hiányzik a mozgás az életünkből, addig példáinkban a homeworking-es napokon az irodai napokhoz képest átlagosan 80%-kal több aktivitást mértünk! Mindez azt jelenti, hogy az otthoni munkavégzés egyértelműen több esélyt rejt magában különféle aktivitásokra. Amire a hagyományos munkanapokon nincs időnk, arra a homeworkingben juthat: a sportolás mellett az aktívabb tevékenységek (járkálva telefonálás, a szünetekben végzett házimunka…stb.) szinte kivétel nélkül 30-45 percnyi többlet mozgással járt mindenkinél. Az igaz, hogy ez önmagában nem elegendő az egészségmegőrzéshez, a 80%-kal több fizikai aktivitás sajnos amiatt lehetséges, mert a munkanapokon irodában töltött napok sokszor zéró mozgással járnak. Az utazással megspórolt idő egy része minőségi, mozgásra fordított idővé válhat, ami jótékony nemcsak a keringési rendszer, hanem a mentális állapot javítása és a produktivitás növekedése szempontjából is.

KIKÉSZÍT VAGY FELTÖLT? És ha már a minőségi időnél és a személyes energiáknál tartunk: homeworking-es napokon az alvásra is több idő jut, átlagban kb. 1 (!) órával hosszabb idő, mint akkor, amikor utazással és benti munkával töltött napjaink vannak. Ez amiatt fontos, mert az éjszakai pihenésünk határozza meg a másnapi rendelkezésre állásunk mértékét. Egy jó alvást követően a szervezetünk is sokkal terhelhetőbb, az otthon töltött idő miatt pedig jók az éjszakai pihenésünk esélyei, akárcsak hétvégén. Volt olyan otthonról dolgozó résztvevőnk, aki a rugalmas munkavégzés miatt több, mint 9 órát tudott zavartalanul aludni. A hosszú alvás tartalmas pihenéssel együtt kiváló alapja a növekvő személyes energiáknak.

A diagramon a második, pénteki nap az otthoni munkavégzésé (szürke sávok az éjszakai alvást jelölik, a fekete vonal a személyes erőforrások időbeni alakulását jelöli). Látszódik, hogy a illető „akkumulátorai” nemhogy nem merülnek le az aznapi munka közben, hanem egyenesen töltődnek!

Bár mini kutatásunk nem teljeskörű és a homeworking egyéni hatásainál más szempontokat figyelembe kell venni, adataink mégis fontos üzeneteket hordoznak. Az otthoni  munkanapokon általánosságban alacsonyabb stresszt és több/jobb éjszakai és napközbeni regenerációt mutattunk ki és emellett az aktívabb életvezetés is jellemző lehet. Ezek a példák mutatják a leginkább, hogy a homeworking-gel – ha tudatosan tervezzük a napjainkat! – jó esély mutatkozik az egészségesebb és egyben produktívabb munkanapokra!

Tartalmas otthoni munkanapokat kívánunk! Ha segíthetünk neked is annak megmutatásában, mi az a munkádban, ami feltölt és mit tehetsz érte, akkor keress és kövess bennünket!