Amiket az apáktól örökölnek az egészséges gyerekek

Vannak fizikai jelek és vannak szokások, amelyet a gyerekek az édesapjuktól örökölnek. Lássuk mi az, amiben az apáknak van nagyobb hatása az utódjaikra!

Stressz és nyugalom

Különösen az első években, amikor a kisgyerekek érzékelése nagyon kifinomult, akkor lényeges, hogy az apán ne a frusztráltság, hajszoltság, hanem a nyugalom jelei látszódjanak. Ha a néhány éves gyerekek azt látják ugyanis, hogy édesapjuk rendszerint a problémákon pörög, gyakran idegeskedik, akkor nagy a valószínűsége, hogy magukban is kialakul a stresszesebb hajlam. Az a legh

asznosabb, hogyha a gyerekek azt tanulják meg, hogy az apák többnyire urai a helyzetnek és energiájuk, sziklaszilárd nyugodtságuk mindig alapul szolgálhat a körülöttük lévők gondjainak enyhítésére. Ha tehát az apa stresszesebb, idegeskedő típus, akkor ezt a tulajdonságát jó eséllyel örökíti tovább a gyermekének is.

Mozgás, aktív életvitel

Az apák mozgáshoz való viszonya nagyon erősen befolyásolja a gyerek hasonló szokásainak kialakulását! Ha a gyermekek azt tapasztalják, hogy a rendszeres sport a család életének része, akkor ez többnyire a felnőtt életükig elkíséri őket, pláne ha a családban rendszeresen együtt sportolnak az édesapjukkal. Kutatások azt igazolják, hogy az ilyen közegben nevelkedő gyerekek később is többet sportolnak azokhoz a társaikhoz képest, akik apjuktól nem ezt látták.

Étkezési szokások

Bár a táplálkozási szokások alapjait általában az anyákhoz kötik, mégis mostanában egyre több jel utal arra, hogy a gyerekek étkezési rendszerének bizonyos elemei (egy nap hány alkalommal esznek, mit szeretnek és mit nem szeretnek illetve egyes megállapítások szerint maga a falánkság is), az édesapjuktól látott szokásokra hasonlít.

Mindezek mellett a technikai érzék, mások respektálása, a politikai nézetek is egyértelműen az apák hatására alakulnak ki, míg a nemek, vagy a fizikai jellemzők közül a végtagjaink ujjai, valamint a gyerekek haj- és szem színe jobbára az apákhoz köthető. A fentiek miatt különösen fontos, hogy már pici gyermekkortól fogva az apák vonzó és következetes egészségképet mutassanak a gyermekek számára!

“Amiket az apáktól örökölnek az egészséges gyerekek” bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Szuper, hogy ezzel (is) ‘megszólaltatok’, Zoli és Gergő! 🙂
  Nagyon lényeges ez az első 3-4 év során, amikor ezek a struktúrák és értékek mélyen bevésődnek és életvezetési, alapvető identitást formáló hatásként tudattalanul rögzülnek.

  Amikor felnőttként igen nehezen és visszatérő körökben megszenvedve igyekszünk ezen igazítani, fejleszteni, változtatni – ha egyáltalán… – akkor érezzük át igazán az akkor kapott pozitív megküzdési és életszemléleti, életvezetési minták, mintázatok óriási értékét és hasznát!

  Csé – a Navigátor 🙂

  Válasz
  • Köszönjük, Csé! 🙂
   Apaként (is) hiszünk a mutatott minták értékében, különösen ami a stresszre való reakcióinkat illeti, az általad is felhozott első pár év kulcsfontosságú azok megszilárdulásakor.

   Válasz

Szólj hozzá!