5 tipp a hatékony munkahelyi évkezdéshez

Január első napjaiban két dolog mindenkit érint: az évkezdet egyben új életet is jelent a személyes fogadalmakkal és változásokkal. A változás mindig stresszt okoz, hol kíváncsian és izgalommal várjuk, hol aggodalommal és kétségekkel. Ha ez pedig nem lenne elég, ezekben a napokban egy hosszú szünet után vissza kell zökkenni az év eleji munkába, ami amúgy sem kellemes – várnak a teendők, ránk omlanak a megválaszolatlan emailek és amit decemberben félbe hagytunk, az mind befejezésre jelentkezik a to-do listánkon. Íme egy pár tanács, hogy lehet viszonylag stresszmentesen visszazökkeni az undok munkanapokba:

Először is tudd, hogy mindenki hozzád hasonló cipőben jár: utálja a munkakezdést, a hideg időt, a régi-új feladatokat és legszívesebben továbbra is ajándékokat bontogatna az emailek helyett. Egy brit felmérés szerint átlagosan 4 napba telik, mire teljes mértékben felvesszük a ritmust és vissza tudunk zökkenni a szokásos keretek közé. Jusson tehát eszedbe, hogy kollégád, tárgyalópartnered, ügyfeled ugyanúgy utálja, hogy ismét dolgozni kell. Ha teheted, nevessetek hát össze velük, mindenkinek jobb úgy, ha egy-két megjegyzéssel elintézitek az év eleji ügyetlenkedéseteket vagy a lassúbb tempót. Légy megértő magaddal és a többiekkel is, mert a türelmetlenség csak még frusztráltabbá tesz!

Ha valamikor, akkor most különösen nagy szükség van arra, hogy fókuszált és szervezett legyél! Valószínűleg üzenetek és teendők százai várnak válaszra vagy megoldásra, most muszáj priorizálnod, hogy mi az, ami ráér és mi az, ami sürgős közülük. Önmagában a beérkező emailek mennyisége is képes feszíteni bennünket, tedd hát ezeket különböző mappákba: ’Mai teendők’, ’2-3 nap alatt elintézendők’, ’Ráérnek’…stb. Hidd el, hogy már önmagában az is képes a napi stresszt mérsékelni, ahogy látjuk a beérkező postafiók olvasatlan leveleinek a számát 0 felé csökkenni.

Lassanként ismét térj vissza a napi rutinokhoz! Értékeld, hogy mi működött tavaly és mit kell megváltoztatni. Pl. ha a délutáni kóma gyakran rád köszöntött tavaly, akkor építs be 2 és 3 óra tájára egy rövid sétát vagy lépcsőzést felfrissülés gyanánt. Nem kell erre az időre úgy tekintened, hogy munka szempontjából elvesztegetett, járhattok egyet a kollégákkal együtt is. Egy Budapest belvárosi irodaházban dolgozó ügyfelünk naponta kiment 1-2 háztömböt gyalogolni a munkatársaival, közben megbeszélték amit kellett. Mások is gyakran kimennek a levegőre és séta közben tartanak megbeszéléseket. A napi rutinok közé tartozik az is, hogy megtervezd, mikor indulsz haza, pl. keddenként 5 órakor, csütörtökön pedig a reggeli edzés miatt csak negyed 10-től leszel elérhető – ahogy ez a családi programjaidhoz vagy pl. a sport tevékenységekhez igazodik. Azt is megtervezheted, mikor lesznek az autómentes napjaid, aznap pl. sokkal többet fogsz gyalogolni. Egyik ügyfelünk fél év alatt 6 kg-ot fogyott csak amiatt, mert naponta 2×20 percet gyalogol a munkahelyére oda-vissza.

Bármilyen undok is az év eleji időszak, igyekezz pozitív maradni és elsősorban a jó dolgokra gondolj! Az örömök hangsúlyozása a gondolkodásodban általában véve is sokkal egészségesebbé tesz lelki és testi szinten egyaránt, elkerülheted a kiégést és szociális szempontból is hasznos, hiszen a pozitív légkör átragad a munkatársaidra is! Keresd az alkalmakat, hogy a kollégákkal csevegjetek egy kicsit, oldjátok a nyomott hangulatot egy-két kedves gesztussal vagy jó szóval. Felesleges együtt sajnálnotok magatokat, a naptár holnap is január elejét fog írni, nem tudtok azon változtatni, hogy ismét jönnek a dolgos hétköznapok – az viszont a ti kezetekben van, hogy milyen atmoszférát teremtetek magatok körül. Jó hangulatban nem csak az idő repül, de a munka is könnyebben esik majd!

Stresszmentes évkezdést, egészen decemberig kitartó jó hangulatot kívánunk!

Szólj hozzá!