10 emberből 6 rosszul alszik éjszakánként

Az Alvás világnapja alkalmából a Magyar Alvás Szövetség idén ismét kutatókkal, szakorvosokkal és pszichológusokkal együttműködve hívta fel a figyelmet a minőségi alvás fontosságára. Az Alvás világnapját ma már több mint 70 országban tartják, ehhez Magyarország szinte elsőként csatlakozott. G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke köszöntő beszédében a következőképpen fogalmazott: „Csak jó alvással lehet egészséges a világ, ha a világ jobban alszik, akkor mi, magyarok is”.

A Szinapszis és a Magyar Alvás Szövetség éves reprezentatív felméréséből kiderült, hogy 2020 óta folyamatosan nőtt az alvásminőség szempontjából nagyon súlyos helyzetben lévők aránya. A friss adatok alapján a magyarok 29%-a küzd komoly alvászavarokkal és gyakori éjszakai felébredésekkel, amelyek negatívan befolyásolják a nappali teljesítményt, illetve hosszútávon súlyos egészségkockázatot is jelentenek.

Az elmúlt években 13-ból 6 db alvásminőség indikátor romlott. Súlyosabbá váltak az elalvási nehézségek, emellett aggasztó mértékben emelkedett az ébredés utáni fáradtság, amely a 3 évvel ezelőtt mért 47%-hoz képest mostanra 60%. A kutatási eredményekből kiderül, hogy a munkastressz továbbra is nagyon komoly társadalmi problémát jelent, hiszen 6%-kal nőtt azoknak az aránya, akik jelezték, hogy a napközben tapasztalt leterheltség és a feltöltődés hiánya nagy mértékben befolyásolja az éjszakai pihenésüket.

Ami a szubjektív megítélést illeti: a válaszadók 46%-a változó alvásminőségről számolt be, a kitűnő alvók aránya 4%-kal csökkent, a nagyon rossz alvók aránya (4%) pedig 2020 óta stagnál.

A kedvezőtlen tendenciák ellenére az látható, hogy megnőtt az érdeklődés az alvásproblémák kezelésére. A felmérésben résztvevők negyede 2024-ben már használ valamilyen alvásfigyelő eszközt. Vada Gergely, a Magyar Alvás Szövetség alelnöke előadásában a legaktuálisabb alvást támogató technológia megoldásokról számolt be, melyeket alkalmazva akár 10-30%-kal is tudunk javítani az alvásminőségünkön. Előadásában kiemelte, hogy a hagyományos alvás monitorozásra alkalmas készülékek mellett mostanra megjelentek az úgy nevezett okosékszerek is, amelyek a mesterséges intelligenciának köszönhetően a napi fizikai és kognitív terhelhetőségünket is meghatározzák. Az említett okoseszközök esetében fontos megjegyezni, hogy ezek a mérés mellett segítenek életmódbeli változásokat is előidézni, majd, amikor már elértük a kívánt eredményt, akár el is hagyhatjuk őket.

Nem túlzás azt állítani, hogy soha nem aludtunk olyan rosszul, mint most. Ahogyan azt Takács Péter egészségügyi államtitkár is hangsúlyozta a konferenciára küldött üzenetében: „Életünk egyharmadát alvással töltjük, így nem mindegy, hogy ez milyen minőségben történik, ennek a mentális egészségben is kiemelt szerepe van“.

Ha Te is szeretnél javítani az alvásodon, de nem tudod hogyan vágj bele, akkor keress minket bizalommal!

Infógrafikánk a magyarok alváshelyzetéről: