Zombimenedzsment felé

Zombimenedzsment felé

Új fogalmat alkottam a napokban, ahogy egy kiemelt menedzseri csapat testszenzoros méréseire épülő shadowing programunk eredményeit nézegettem. Egy mostanában zárult projektünkben magas pozíciókban dolgozó vezetők fiziológiás értékeit követtük 3 napon keresztül. Vajon mit láthatunk az eredmények mögött?

Nem kell bizonygatni a topmenedzserek szerepét a vállalat eredményességében. Képzeljük azonban magunkat egy rövid időre a helyükbe! Mi jut eszünkbe első asszociációként? Nos, a többség bizonyára a magas presztízsű munkakörökhöz a kiemelt juttatási csomagot társítja: jó autó, magas fizetés, bónusz, sok utazás, irigylésre méltó életszínvonal, rendszeres szereplések – már majdnem az élet császáraira gondolunk…

Ha egy kicsit jobban belegondolunk, hogy mivel jár topmenedzsernek lenni, akkor már nem ennyire vonzó, amit látunk. A piramis tetején dolgozó vezetőknek munkájuk közben számtalan döntéshozatali szempontot kell átlátniuk egy-egy munkanap alatt. Rendkívül zsúfolt napirend szerint dolgoznak és előfordul, hogy hosszú ideig tartó megfeszített figyelemmel, ráadásul nem ritka, hogy éjszakába nyúló események is vannak a naptáraikban. Valóban rengeteget utaznak, ezért hát sokszor alszanak távol a családjuktól idegen szállodai szobákban, utazás közben dolgoznak – hol taxiban, hol repülőgépen. A munkarendjük sokszor nélkülözi a strukturáltságot, a szokványos életkereteket nehéz tartaniuk – rendszerint este vagy hétvégén is munkával foglalkoznak és mozgásra vagy elegendő pihenésre nem marad idejük. Szokványos munkanapjuk is tele van olyan helyzetekkel, amelyek rendkívül nagy felelősséget raknak rájuk – üzletágakról, munkatársak százairól, projektek sokszor tervezhetetlen hatásaival kapcsolatban kell dönteniük napi operatív feladataik mellett. Személyes igényeik rendre alulmaradnak a vállalattal vagy a közösséggel kapcsolatos döntéseik során.

Faramuci helyzet, hogy mégis ezektől a hajszolt emberektől várjuk munkatársukként, hogy példájukkal iránymutatóak legyenek számunkra. A tulajdonosok tőlük várják, hogy ne hibázzanak és biztosítsák az üzletvitel kiszámítható kereteit és bizonyára a családjuk is szeretné, ha velük töltené a lehető legtöbb időt. Vajon mennyire képes valaki vezetőként ilyen életforma mellett minden területen maximálisan helytállni? Hogy lehet elérni, hogy ne élje fel teljesen a saját személyes erőforrásait?

Lássuk a kristálytiszta felsővezetői valóságot a mindennapokból, sztereotípiák nélkül! Vajon milyen a reális kép egy vezetői csapat fizikális állapotával kapcsolatban? Jelenleg kizárólag a testszenzoros méréssel támogatott shadowing megoldás az egyetlen, amellyel láttatni lehet, hogy mi jellemzi a kulcsemberek mindennapjait – mikor és mennyi stressz éri őket a munkájuk során, el tudják-e ezt a feszültséget engedni a szabadidejükben, fel tudnak-e töltődni az éjszakai alvásuk során és képesek-e vajon a hosszabb távú kiváló teljesítményre?

Ennél a vállalatnál a kulcsvezetői kör eredményeiből az első rádöbbenés a napi stressz aránya:58% – órára átváltva ez majdnem 14 órányi stressz terhelést jelent a szervezet számára – minden egyes nap. Vannak nyugat-európai viszonyítási értékeink is, ahol ez a napi stressz érték mindössze 47%! Vannak ugyanilyen viszonyítási értékek máshonnan is: élettani szempontból nem szerencsés, ha ez a stressz nagyobb arányt képvisel a napunkban, mint 50-55%. Ennél a vállalatnál pedig a menedzsment tagok körében átlagosan 58% napi stresszt találtunk. Ezzel szemben áll afeltöltődés időaránya: ha azt vesszük, hogy 8 órányi időt alszunk, az a napunk 33%-a és legalább ugyanebben az arányban kellene a szervezetünknek töltődnie is. Ezzel szemben ennél a vállalatnál a menedzsment tagoknál napi átlagban mindössze 22%-nyi feltöltődést találunk (ez kb. 5 óra 20 perc). Ennyi idő alatt kellene visszatöltődni, ami nyilvánvalóan lehetetlenség. Mit jelent ez a gyakorlatban? Kevés és elégtelen minőségű alvást, amely elsősorban a késő estig tartó munkavégzés vagy az éjszakába nyúló üzleti vacsorák programjai miatt alakul így. Az átlagos alvásidő kevesebb, mint 7 óra és annak is csak 60%-a jelent valódi feltöltődést – tehát egy 16-18 órás ébrenlét során elhasznált energiát 4 óra alatt kellene visszatölteni. A leginkább sokkoló azonban talán az az eredmény, amely egy átlagos napon a menedzsment fizikai aktivitását jellemzi:mindösszesen 9 percnyi mozgás jut egy napra! Ennek az oka az életvitel 100%-os gépesítettsége: autó, távkapcsolók, lift, automata kapuk, headset, státusz szimbólum a közeli parkolóhely, skype meeting a virtuális térben, bárhonnan elérhető wifi és az ebédet is kihozzák.

Mire emlékeztet mindez? Mozgásszegény életmód…alváshiány…tizenórás munkanapok… kizárólagos munkafókusz…a feltöltődés teljes hiánya… Nos talán leginkább élőhalottakra, azaz hogyteljesítőképes vezetők helyett zombikra vannak bízva a legfontosabb vállalati területek és hogy az üzleti siker kialvatlan, kifacsart, vitalitásukat vesztett vezetők kezében van, akik üveges szemmel ücsörögnek a munkamegbeszéléseken.

2015 nálunk a Vitalitás Éve! Mi, a Fusion Vital szakértői azt képviseljük, hogy nincs előbbre való a személyes jóllétnél – megtanítjuk jól használni az emberi szervezetet, rávilágítunk, hogyan érdemes a munkanap során dolgozni a hosszú távú teljesítőképességért, hogy lehet megtalálni a munkanapokban a mozgás lehetőségeit, mikor és mennyit aludjunk a visszatöltődésért. Fiziológiás méréseinkkel megmutatjuk, hogy az üzleti célok elérése csak egészséges, motivált, hosszú távon is teljesítőképes és vitalitással bíró munkatársakkal lehetséges!