Újévi fogadalmak: legyél idén valóban eredményes!

Januárban akarnak a legtöbben “új életet” kezdeni, de vajon miért vallanak olyan sokan kudarcot az év eleji fogadkozások után pár héttel?

A fitness termekben két nagyobb hullám van: május környékén megnövekszik a forgalom, ilyenkor próbálkoznak sokan azzal, hogy a nyár elejére formába hozzák magukat, hiszen jön a bikiniszezon és a deltás felsőtestek vágya. Ez sajnos a legtöbbször vágyálom marad, mivel a legtöbbeknek 1-2 hónap alatt nehéz utolérni magukat a korábbi hónapok elmaradt edzései után. A személyi edzőknek ez persze a Kánaán időszaka, de ők pontosan tudják, hogy ilyen rövid időszak megfeszített munkája csak azok számára tud eredményt hozni, akiknél ennek az életmódban és az edzés gyakorlatban van olyan alapja, amelyre lehet építeni.

A nyár előtti boom-nál még nagyobb csúcsforgalom a január. Ajándékba kapott kondibérletek, ünnepek alatt felszedett kilók, újévi fogadalmak hatására tömegek kezdenek bele nagy elhatározással a testformálásba… Hogy aztán szép fokozatosan lemorzsolódjanak a legtöbben, és csak néhány kitartó maradjon csak az év eleji “újak” hullámából.

Hogyan lehetne ezt elkerülni, és valódi életmódváltást elérni? Íme a 3 legfontosabb hiba, ami miatt nagyon sok fogadalom kudarcra van ítélve:

1) Nem tudják, hogy valójában mit kellene megváltoztatni

Az emberek nagy része nincs tisztában azzal, hogy valójában mennyit mozog vagy hogy elég pihentető-e az alvása, sőt azt sem tudja megítélni, mennyi stressz éri általában. Így gyakran előfordul, hogy olyasmit szeretnének megváltoztatni, amely éppen jól működik az életükben, vagy fordítva: irreális célokat tűznek ki és az eredménytelenség miatt hamar elvész a motivációjuk. Ha nincs objektív képünk róla, hogy működik a szervezetünk nappal és éjszakánként, akkor a céljaink sokszor pusztán légből kapottak lesznek. A lényeg, hogy célokat ne általánosságban (pl. többet fogok mozogni), hanem pontos diagnózis után állítsunk fel (pl. keddenként mindig gyalog járok munkába). Objektív diagnosztikákkal pl. Fusion Vital testszenzoros életmód felmérésünk szolgálhat, de bármilyen általad használt okoseszközt is segítségül hívhatsz ehhez..

2) Nem tudják, hogyan lehetne a legjobb hatást elérni

Az emberi szervezet működése nagyon összetett, kevesen tudják, hogy pl. a fogyáshoz szükséges kalóriabevitel megtervezéséhez nem csak az elfogyasztott ételek energiatartalmára, hanem a mozgással és edzéssel elégetett kalóriákra is szükség van illetve pl. az alvási jellemzőket is számba kell venni. Azt is személyre kell szabni, hogy egy-egy embernek milyen gyakorlatsorokra van a leginkább szüksége akkor, ha egy versenyre készül fel vagy ha épp fogyni szeretne. Kérj segítséget profi szakembertől, pl. személyi edző, dietetikus, életmód-tanácsadó stb. Ha már egyszer időt, energiát, pénzt szánsz arra, hogy változass: akkor érdemes ezt optimálisan, a legnagyobb hatékonysággal tenni!

3) Nem tartanak ki, nem követik nyomon a változást

Nem csak az indulási célkitűzés fontos, hanem az is, hogy személyes motivációdat folyamatosan fenn tudd tartani és az is, hogy haladásodat folyamatosan monitorozd. Ma már rengeteg eszközzel lehet követni, hogy mennyire vagyunk egészségesek illetve milyen életmód jellemző ránk, legyen az aktivitásmérő, okosóra vagy a Fusion Vital testszenzoros életmód felmérés. Egy-egy nap mért gyengébb eredmény ne szegje kedved, mindig a hosszú távú trendet érdemes nézni, sosem azt, hogy egyik napról a másikra mindig javulnia kell az értékeknek. Elsősorban hetekben vagy hónapokban kell gondolkodni, a változtatások eredménye nem egyik napról a másikra mutatkozik meg. A napról-napra ingadozó értékek trendje 4-6 hét alatt már kirajzolhat egy javuló tendenciát, ezért ne add fel a munkát a folyamat közben és a monitorozást se hagyd abba! Az aktivitásod monitorozására egyszerű és célszerű eszköz pl. a Polar Loop2 okoskarpánt (szuper vegyes színekben), a súlyodat, testtömegindexedet pedig egy Polar okosmérleggel tudod például folyamatosan figyelni, ezeket az eszközöket ráadásul összes is tudod kötni, így egy rendszerben láthatod az adataidat..

 

Mi a magunk részéről drukkolunk hogy sikerüljön amit elterveztél, hajrá!! 🙂