Technológia

Technológiai partnerünk a finn FIRSTBEAT TECHNOLOGIES több mint egy évtizede foglalkozik az egyének szervezetére ható terhelés és a rekreációs képesség összefüggéseinek kutatásával. Jelenleg világelső a pulzusvariancia alapú elemzésekben, egyedi és professzionális módon képes kimutatni és megjeleníteni a szervezetet ért stresszt, feltöltődést, fizikai aktivitás és alvásminőséget.

Mi az a pulzusvariancia?

HRVA pulzusvariancia (más néven szívfrekvencia-variabilitás) az autonóm idegrendszer szimpatikus, illetve paraszimpatikus aktivitásának indikátora, a szív- és érrendszer alkalmazkodóképességéről ad pontos képet.

A szívműködés az aktuális szükségletnek megfelelően minden pillanatban lassul vagy gyorsul annak megfelelően, hogy mennyi vért szükséges körülkeringetnie az érrendszerben. Számos élettani folyamat szabályozza a működését, de a közvetlen vezérlést a vegetatív idegrendszer végzi. A szimpatikus idegi ingerek gyorsítják, a paraszimpatikus beidegzés ezzel szemben lassítja a szív munkáját.

A variabilitás, változékonyság megmutatja, hogy mennyire képes a szív követni a szervezet keringési szükségleteit. Minél nagyobb a variabilitás, annál nagyobb a szív rugalmassága, pillanatnyi alkalmazkodó képessége. A pillanatonként változó légzési minta éppúgy befolyásolja, mint a zsigeri idegrendszerből szüntelenül érkező impulzusok vagy a stresszt kísérő hormonális ingadozások.

LEEGYSZERŰSÍTVE MIT MUTAT A PULZUSVARIANCIA?

Stressz: az egymást követő szívverések között eltelt idő egyforma.

Feltöltődés:  az egymást követő szívverések között eltelt idő különböző.

Fizikai aktivitás: megemelkedett légzésszám mellett az egymást követő szívütések között eltelt idő egyforma.

Mire jó mindez?

A pulzusvariancia értékeket a Firstbeat egyedülálló algoritmusával kombinálva egy jól vizualizálható riportot kapunk eredményül, melyből nemcsak a test reakciója, hanem annak intenzitása is jól látszik.

diagram_magyar

Ha többet akar megtudni az elemzésről, nézze meg Életmód felmérésünket, illetve teljes portfóliónkat, ahol nemcsak a riportra, hanem a nyersadatokra alapozott egyéb termékeket is talál.

A Firstbeat technológiáját világszerte már több száz professzionális sportcsapat, több ezer nagyvállalat, és több millió egyéni felhasználó használja teljesítményfejlesztésre, életmód váltásra, egészségének és jó közérzetének fenntartására.

Tekintse meg a Firstbeat videóit, illetve bővebb információért látogasson el honlapjára!

ITT teljes részletességben megtalálja a Firstbeat publikációit és tanúsítványait is.