Svédország új útra lép: 6 órás munkaidő

A világ munkahelyein jellemzően növekszik a munkával töltött idő hossza, hiszen az emberek többsége akár 7/24-ben is elérhető. Ráadásul okoseszközeinken keresztül folyamatos kapcsolatban lehetünk, így hajlamosak vagyunk megnyújtani a munkával töltött időt. Egy svéd kezdeményezés azonban éppen a napi munkaórák általános csökkentésére vonatkozik. Tehát már megint a skandináv világ gondolkodására érdemes figyelnünk…

A kezdeményezés arról szól, hogy a 40 órás munkahét helyébe a napi 6 órás, azaz heti 30 órás munkaidő lépne.

Ki ne szeretne kevesebbet dolgozni?

Ám itt nem csupán arról van szó, hogy rövidebb legyen a munkával töltött idő, hanem a javaslat mellett érvelők azt emelik ki, hogy így eredményesebb is lesz ez az idő, a munkahelyek termelékenyebbek és egészségesebbek lesznek, a dolgozók pedig elkötelezettebbé válnak, hiszen helyreáll a munka-magánélet egymáshoz képesti egyensúlya.

Miről is van szó pontosan?

Jelenleg kevés olyan munkahely van, ahol a napi 8 órás munkaidő a gyakorlatban is mindössze 8 órát jelent. Egy tanulmány egyenesen 42-44 órás munkahetekre hivatkozik, ám ha hozzávesszük az utazással töltött időt is, könnyen kiszámolhatjuk, hogy a napi szabadidőnk gyakran mindössze 3-4 órára korlátozódik. Ebben a rövid időszakban kellene feltöltődnünk, családi- és társasági életet élnünk, sportolnunk, művelődnünk, tanulnunk, étkeznünk, az egészségünket ápolnunk, gyereket nevelnünk és még a háztartási munkákat is el kell végeznünk. Könnyen belátható, hogy ez lehetetlen – a munkával töltött óráink vesznek el tőlünk annyi személyes energiát, ami miatt képtelenek vagyunk a magánéletünket tartalmasnak megélni. Minden napunk a túlélésről szól és arról, hogy várjuk a hétvégét, miközben nagyon jól tudjuk, hogy a következő hét sem hoz megváltást.

Hogyan gondolkodnak a svédek?

„Szerintem a 8 órás munkaidő közel sem olyan hatékony, mint elsőre gondolnánk. Ennyi ideig folyamatosan koncentrálni valamire és emellett magas minőségben is dolgozni nagy kihívás, miközben természetes, hogy szeretnénk többi időt tölteni a családunkkal, többet mozogni vagy valami újat tanulni. Most, hogy mindössze napi 6 órát dolgozunk, úgy érzem, hogy sokkal könnyebb az igazán fontos napi munkafeladatainkra fókuszálnunk, hiszen megvan hozzá a megfelelő állóképességünk is, mindemellett amikor hazaindulunk a munkahelyünkről, úgy érezzük, hogy marad energiánk a magánéletünkre is.” – mondja egy, a változásokat bevezető vállalat vezérigazgatója az elmúlt egy év tanulságairól.

A munkaidő csökkentése együtt járt a munkastílus változtatásával is, melyek közül az egyik legfontosabb, hogy a munkaidő alatt a közösségi média használatától tartózkodni kell, így erősítik a fókuszáltságot és a célok gyorsabb elérését.

A 6 órás munkanap javaslata már számos svéd vállalat igazgatóságának asztalán ott van, a változtatások eredményeinek első értékelései pedig mostanában történnek. Az eredmények értékelésekor kiemelkedően értékes hozadéknak látszik, hogy a munkatársak egészségesebbek lettek (a csökkenő stressz-terhelés mellett több idő jut az alvásra, a nyugodt körülmények közötti és rendszeres táplálkozásra, valamint a testmozgásra is, így alacsonyabb lett a betegállományban töltött idő). A másik fejlemény az volt, hogy a rövidebb munkaidő miatt a munkatársak elkerülik a csúcsforgalmat, ami tudvalevőleg az egyik legerősebb stressz-tényező, továbbá a társasági kapcsolatok is új tartalmat kaptak, hiszen sikerült a családi és baráti kapcsolatok ápolására minőségi időt találni. Egészen hihetetlen módon tehát a 6 órás munkaidőt bevezető vállalatok részéről egyelőre csak pozitív eredményekről tudtak beszámolni.