Pulzusmérő órák vs testszenzoros mérés – TESZT!

Pulzusmérő óra választásakor többnyire a pénztárcánk és igényeink közötti egyensúly alapján döntünk. Manapság már öt-hatezer forintért elérhetőek olyan darabok, amelyek optimális választásnak tűnnek sokak számára. A pulzuson kívül a kalóriafelhasználást is mutatják, így hobbisportolók számára ideális ár-érték arányt jelentenek. Valóban csak a kevesebb funkció miatt ilyen olcsók, vagy más okuk is van? Hihetünk-e vakon a kijelzőn látható eredménynek?

sport_teszt

Az okostelefonok, táblagépek elterjedésével óriásira duzzadt a letölthető mobil alkalmazások piaca is. Rengeteg ingyenes alkalmazást találunk az életmód és fitnesz kategóriában. Vajon az igazságot mutatják, vagy egyszerű szemfényvesztés?

A Firstbeat innovációs díjat nyert testszenzoros mérésével párhuzamosan különböző gyártmányú és árkategóriájú pulzusmérő órákat teszteltünk. Nem vitatjuk ez utóbbiak létjogosultságét, hiszen  kedvező áruk miatt már bárkihez eljutnak, de az első tesztek alapján látszik, hogy bár némelyikük közel jár a valósághoz, az alkalmazott módszertan rengeteg hátránnyal rendelkezik és téves adatokat mutathat. Aki komolyan gondolja a sporttevékenységének elemzését és megbízható, profi terméket akar, valószínűleg máshol kell keresgéljen.

A teszt során a pulzusmérő órát a legkorszerűbbnek mondott Firstbeat Bodyguard testszenzor készülékkel párhuzamosan viseltük.

A pulzusmérő órát egy diszkont áruházláncban vásároltuk, a márka elég széles portfólióval rendelkezik (ruházat, sporteszközök, sport kiegészítők, fitnesz termékek).

A születési dátum, testmagasság, testsúly bevitele után a pulzusmérő óra viselőjéhez rendel egy minimális-maximális pulzus tartományt. Edzéstípusnak jelen esetben a squash-t választottuk. Nagy tanulság, hogy  a legjobb barátnővel folytatott, beszélgetésre alkalmas mozgásforma nem túl hatékony. Tehát arra a kérdésre, hogy 1 óra squash alatt hány kalória égethető el, nem itt fogunk választ találni. 

Pulzusmérő

     Pulzusmérő óra: 602 kcal

     Firstbeat Bodyguard készülék: 341 kcal

     A különbség 76%!

Miben különbözik a Fusion Vital testszenzoros technológiája?

– a pulzusértékek és azokból becsült légzési gyakoriság használata helyett ténylegesen mért értékkel dolgozik (alvás közbeni minimum pulzusszám, mért légzésszám). Az éjszaki pulzus profi sportolóknál akár 40-es érték is lehet, a szokványos tartomány kevésbé edzett személyeknél 50-60-as. Túlsúly, folyamatos stressz vagy rendszeres dohányzás esetén akár 70-et is elérheti az éjszakai pihenés során! Bizonyos gyógyszerek szintén befolyásolják értékét.

-pulzus helyett pulzusvariancia érteket figyel (erről később írunk)

– az utóbbi hetekre jellemző fizikai kondíciót is alapul veszi a kalkulációkhoz. A rendszeres mozgás 2 hetes kihagyása már érezhető kondíciócsökkenést eredményez, amelyet egy olcsó eszköz egyáltalán nem vesz figyelembe!

-az edzéshatás különböző mutatóit szintén tényadatok alapján kalkulálja (más technológia becsléssel dolgozik)

látszik a fejlődés, melyet az edzéshatás 0-5 értéke mutat. Minél edzettebb vagy, annál erősebb edzésre van szükséged, hogy tested megfelelő edzéshatást érjen el, illetve elégesd az elvárt kalóriamennyiséget.

Mit tehetünk?

-fogadjuk el, hogy ezek alkalmazások, termékek nem véletlenül ingyenesek, vagy olcsók, és az általuk mutatott eredményeket kezeljük helyén

-az ilyen termékek elsősorban abban nyújtanak segítséget, hogy megtanuld a tested terhelésének különféle szintjeit – ezeket gyakorlott sportolóként később pulzusmérő eszköz nélkül is jó közelítéssel be tudod majd kalibrálni

-vásároljunk olyan termékeket, amelyek mért értékek alapján elemeznek

-ha profi vagy, és nemcsak edzésedet akarod mélyebben vagy valós időben elemezni, hanem kíváncsi vagy regenerációdra alvás közben is, kérd tájékoztatónkat!

Következő alkalommal további pulzusmérő órákat tesztelünk, illetve bemutatjuk azt is, hogy mennyire csalóka alvásminőségünk érzékelése, vagy akár az, hogy stresszesnek érezzük magunkat, vagy sem. Írunk arról, milyen káros hatásai lehetnek, ha valaki akár alul-, akár túlbecsüli az életében jelen lévő stressz helyzeteket.