Mitől lesz pihentető az alvásod?

Egyes állatok 23 órát is képesek aludni egy nap. És te…?

Egykoron élvezhettük a megszakítás nélküli 8 órás éjszakai alvást, mostanában azonban éjszakai pihenésünket rendszertelenség, kései lefekvés, szakaszos felébredés illetve rövidülő időtartam jellemzi. Egészségünk fenntartásához szükségünk van alvásra és kevesen gondolnak bele, hogy a jó alvás másnapi teljesítményünk kulcsa! Az életkor előrehaladtával vagy a napi stressz növekedésével egyenes arányban romlik az alvásminőségünk.

A Fusion Vital Program abban egyedülálló, hogy tudományosan megalapozott fiziológiás mérésekkel támogat abban, hogy képesek legyünk úgy alakítani a napunkat, ahogy az a szervezetünknek a legjobb. Apró készülékünkkel a szokványos életvitel minden fontosabb testi jellemzőit rögzítjük illetve vissza is tükrözzük, így gazdag és értékes tudást adunk ahhoz, hogy az egyes napi események mit jelentenek a szervezetünk számára. A programban részt vevők számára a személyes eredményeik közül a napi stressz lefutása, hossza, jellemzői, alvásunk minősége, a napközbeni feltöltődés jellemzői, a mozgásunk mintázata és végső soron személyes energiáink, teljesítőképességünk alakulása a leghasznosabb.

Ebben az összefoglalóban a többszáz hazai fiziológiás mérés alapján összegyűjtöttük, hogy milyen általános életviteli jellemzők segítik a nyugodt alvást, a megfelelő minőségű éjszakai pihenést. Az alábbiakban ennek támogatására olvashatunk egyszerű, az életmódunkba könnyen beilleszthető javaslatokat:

1.    Próbáljuk elkerülni a késői, lefekvés előtti étkezést!

Az elalvás előtti bőséges étkezés nem ajánlott, hiszen túlzott teltség érzést valamint nehézkes elalvást okoz. Ugyanígy nem ajánlott éhgyomorral, éhesen ágyba menni, hiszen az éhség okozta fájdalom is ébren tart. Orvosi ajánlás szerint 3 órával elalvás előtt kerüljük az étkezést!

A közvetlen lefekvés előtti étkezés késlelteti az éjszakai feltöltődést

A közvetlen lefekvés előtti étkezés késlelteti az éjszakai feltöltődést

Példánkban az illető este 10 óra után vacsorázott (5-ös számmal jelölt esemény) és az alsó világoskék csík tanúsága szerint éjjel fél 12 felé feküdt le. A diagramon a piros színnel jelölt időszak stressz reakciókat, míg a világoskék szín a felöltődést mutatja. Tisztán láthatóak a késő estig tartó stressz reakciók, a leginkább szembetűnő azonban, hogy ezek az alvásidő első órájában, kb. fél 1-ig folytatódnak, jóllehet akkor az illető már 1 órája aludt. A kései étkezés miatti stressz reakciók tovább rontják az amúgy is rövidebb éjszakai alvás minőségét, hiszen csökken a pihenéssel töltött idő.

Javaslat: ha az illető általában éjfél felé fekszik le, akkor kerülje a 8 óra utáni vacsorát!

2.    Mondjunk nemet az elalvás előtti alkoholra!

Az alkohol ugyan álmossághoz, elbóbiskoláshoz vezet, azonban az alvás minőségét jelentősen rontja és emiatt nem ébredünk eléggé felfrissülten.  Tekintve, hogy az alkohol a májban bomlik le, így stimuláló hatással lesz rá, ezáltal az alvás REM fázisát is megzavarja, így kevesebb pihentető alvás tapasztalható.

Az esti alkoholfogyasztás kimondottan károsan hat az éjszakai pihenésre

Az esti alkoholfogyasztás kimondottan károsan hat az éjszakai pihenésre

Példánkban az esti italozás hatása látható: az illető éjfélkor feküdt le, ugyanakkor a vízszintes világoskék vonallal jelölt alvási időszakban semmilyen feltöltődés nem mutatkozik. Az esti alkoholfogyasztás miatt a stresszreakciók a lefekvést követően is folytatódnak! A közhiedelemmel ellentétben a hasonló esetekben az alvásidő alatt semmilyen pihenés nem történik!

Javaslat: esti alkoholfogyasztásunk időpontját körültekintően válasszuk meg! A vacsorához elfogyasztott 1-2 pohárnyi bor kiürülése a szervezetünkből is néhány órát igénybe vesz, ezért inkább a kora esti órákban fogyasszunk alkoholt. Ugyancsak érdemes inkább azokon az estéken alkoholt fogyasztanunk, amelyeket követő napokon nem vár ránk különösebb kihívás, hiszen az alkohol miatti gyenge alvásminőség miatt a másnapi energiaszintünk általában a szokásosnál rosszabb.

3.    Kerüljük a TV nézést és az e-mailek nézegetését közvetlen elalvás előtt

A képernyő bámulása stimulálja az agyat, így apró gátló mechanizmusokat idéz elő az azt követő alvás közben. Az olyan ’ártalmatlan’ tevékenységek, mint az e-mail-ek olvasgatása elalvás előtt az ágyban, aktiválják ugyanis az agyi idegsejteket, így azok aktív állapotban maradnak akkor is, miután lekapcsoltuk a lámpát és várjuk, hogy kényelmes és pihentető alvásba merüljünk.

A lefekvést megelőző képernyő előtti elfoglaltság stimuláló hatása órákig is eltarthat

A lefekvést megelőző képernyő előtti elfoglaltság stimuláló hatása órákig is eltarthat

A bemutatott esetben az este 9 óra után kezdődő, 6-os számmal jelölt tevékenység számítógépezést takar. Látványos, hogy az illető ugyan csak éjfél után 1 óra felé feküdt le, a pihentető (világoskék) alvásszakasz azonban mindössze hajnali 4 óra körül veszi kezdetét (igaz, ebben közrejátszhat a késő esti intenzív testmozgás hatása is, amely az ábrán sötétkék színnel jelölt). A piros színnel jelölt stressz időszak az esti számítógépezést követően az alvásidő jelentős részét uralja.

Javaslat: a lefekvést megelőző 1-2 órában már ne dolgozzunk számítógép előtt és a telefonunkat se böngésszük hosszú ideig, ezáltal elkerüljük, hogy a LED-képernyők fényének hatása késleltesse éjszakai pihenésünket.

4.  Biztosítsuk a kényelmet

Ehhez megfelelő sötét, csend és alacsonyabb hőmérséklet megteremtése szükséges a hálószobánkban. Ne feledkezzünk meg az igényeiknek megfelelő párna és a kényelmes matrac használatának jelentőségéről sem!

5.  Egyeztessünk orvosunkkal a szedett gyógyszerekről

A szedett gyógyszereknek többféle mellékhatása lehet a nap közbeni álmosságon át a stimulációig vagy az emésztési zavarokig.

Az este bevett erős antibiotikum példánkban kioltja az éjszakai pihenést

Az este bevett erős antibiotikum példánkban kioltja az éjszakai pihenést

Esetünkben egy este 8 óra után bevett antibiotikum utáni éjszaka látható, amely semmilyen feltöltődést nem tartalmaz.

Javaslat: bármilyen gyógyszer esti beszedését megelőzően érdemes a gyógyszert felíró orvossal egyeztetni.

 

Mindannyian másként éljük az életünket, ezért nem biztos, hogy az egyes események mindenkire ugyanolyan módon hatnak. Az egyéni életreceptek ‘kikeveréséhez’ Te is végezz el magadon egy több napos Fusion Vital mérést és az eredmények értelmezéséhez vedd igénybe profi tanácsadóinkat! Itt jelentkezhetsz!

 

Összefoglalónk alapját ez a cikk adta, az illusztrációként szolgáló eredmények pedig a hazai Fusion Vital mérésekből válogatott példák.