Engedd mesélni a szíved!

Az utóbbi évtizedek orvostudományi vizsgálatai rámutattak arra, hogy a nyugalmi pulzus és a várható élettartam között szoros összefüggés van.

Egy egér szíve percenként kb. 5-600-at ver és amennyiben természetes halált hal, úgy nagyjából 1,5-2 évig él. Vele ellentétben pl. egy elefánt várható élettartama 60-70 évre is tehető, amelyhez nagyban hozzájárulhat 25/perc körüli pulzusszáma.

Mit mond el rólad a pulzusod?

Lássuk, mit mesél az életmódodról...!

Lássuk, mit mesél az életmódodról…!

Egy nyugalomban lévő felnőtt ember szívverése percenként 60-100 közé esik, ez az érték azonban alvás közben lehet ennél sokkal alacsonyabb is. Az egészséges, fitt szervezet esetében ez a minimum pulzusszám akár 40-50/perc értékig is lecsökkenhet. Ennyire alacsony pulzusérték szinte kizárólag alváskor érhető el és a minimum pulzusérték attól függ, hogy mennyire edzett a szívünk. Nyugalmi pulzusnak sokan az ébredés utáni pulzus értékét tekintik, ez azonban téves, mert bármilyen hamar is mérjük meg felébredést követően a pulzusunkat, ennél a mérésnél már ébren vagyunk és ilyenkor akár 10-15-tel is magasabb lehet az érték az éjszakai legalacsonyabbhoz képest. Sportolásnál ugyanakkor elérhetjük akár a 170-180-as pulzus értéket is – igaz, nem tartós időszakokra. Pulzustartományunk alsó és felső szélső értékei között tehát egy nap alatt akár 100-120 ütés/percnyi különbség is lehet, amely teljesen normális jelenség, hiszen szívünk nagyszerűen képes alkalmazkodni a változásokhoz. Ahhoz, hogy a napi stressz ne uralkodjon el az életeden, a legfontosabb, hogy a pulzustartományod változtasd, amikor csak lehet – sporttal, gyaloglással vagy lépcsőjárással emeld, pihenéssel, alvással, közbeiktatott napközbeni szünetekkel, csendes elmélyüléssel pedig csökkentsd. Szíved alkalmazkodni fog ezekhez a változásokhoz és edzettebbé válik, te pedig azt veszed észre magadon, hogy kipihentebben ébredsz és jobban viseled a megpróbáltatásokat!

Flow Fusion Vital

A folyamatos kék vonal a 24 órás pulzusérték

A folyamatos kék vonal a 24 órás pulzusérték

pulzusod mintázata szinte mindent elmond rólad: képzett szakértők számára könnyen kiolvasható a folyamatos pulzusmérés eredményeiből, hogy éppen milyen állapotban vagy, mikor mit csináltál, hogyan érezted magad illetve hogyan reagálsz egy adott helyzetben. Azt is meg tudjuk mondani, hogy kipihent vagy-e illetve hogy képes vagy-e a regenerációra a szellemi vagy fizikai megterheléseket követően.  Ha te is meg akarod tudni mindezt, láss hozzá a pulzustartományod monitorozásához – következő cikkünkben elmondjuk, hogyan!