Az év végén sokkal gyengébb az alvásminőségünk

keves alvasNemzetközi kutatásaink alapján november-december hónapban sokkal rosszabbul alszunk, mint az év többi időszakában. A technológiánk alapjául szolgáló Firstbeat Technologies adatbázisa szerint ilyenkor pl. a finnek éjszakáinak több, mint egyharmada a feltöltődést tekintve csapnivaló eredménnyel jár, hiszen a valódi regenerációra átlagosan kevesebb, mint 4 óra jut egy-egy decemberi éjszakán. Kollégánk, Jaakko Kotisaari kutató szerint ez jobbára az év végi pörgésnek és az ezzel járó fokozott stressznek tudható be. Mindezeken túl a napközbeni lényegesen kevesebb napfény is rontja a szokványos alvás / ébrenléti ciklusainkat, így valóban sokkal gyengébb teljesítményt tudunk nyújtani.

A hazai eredményeket tekintve elmondható, hogy ebben is megmutatkozik a finnekkel való rokonságunk, hasonlóan gyengék ugyanis a mi éjszakáink is. A Fusion Vital fiziológiai méréseinek alapján 30%-nál több program résztvevőnél találtunk gyenge minőségű éjszakai feltöltődést. Jó hír, hogy az éjszakai feltöltődés minősége javítható, például jobb állóképességgel (rendszeres mozgás), hatékonyabb stressz kezeléssel (a lefekvés előtti 1-2 órában már lehetőleg igyekezzünk lelassulni) és kevesebb mennyiségű alkohol elfogyasztásával.

A fenti megállapítások a Firstbeat adatbázisból származnak, amelynek során kb. 14000 finn mintegy 44000 éjszakáját vizsgálták. A hazai értékelést a Fusion Vital mérési eredményeinek alapján egy 350 fős mintából állítottuk össze.

Az észak-európai eredményeket taglaló cikk itt elérhető (sajnos csak finn nyelven).